Písľuby

Združenie saleziánov spolupracovníkov má od nedele dvoch nových členov. Vo farskom kostole sv. Don Bosca v Bratislave – Trnávke zložili svoje prísľuby Radovan Pavlík a Lucia Jerušková. 

Združenie saleziánov spolupracovníkov založil svätý Ján Bosco v Turíne 9. mája 1876. Saleziáni spolupracovníci sú treťou vetvou saleziánskej rodiny. Je to verejné zhromaždenie veriacich katolíkov – laikov i diecéznych kňazov, ktoré sa venuje širokému mládežníckemu hnutiu a ľudovému apoštolátu. 

Myšlienka spolupracovníkov vznikla v roku 1841, keď don Bosco založil pre chlapcov prvé oratórium. Množstvo mladých si vyžadovalo veľa pomocníkov a priateľov jeho diela. Medzi prvými bola jeho mama Margita a s ňou množstvo ľudí najrôznejších povolaní, slobodných, manželov i diecéznych kňazov, ba dokonca i pápežov. 

Prvým bol Svätý Otec Pius IX., ktorý v roku 1876 Združenie saleziánskych spolupracovníkov schválil.

Salezián spolupracovník nie je to isté ako salezián dona Bosca. To, že ich spája v pomenovaní to isté slovo, podľa webu spolupracovníkov na bratislavskej Miletičovej ulici mileticka.sk znamená, že ich spája tá istá charizma. Kým SDB a FMA žijú saleziánskeho ducha ako rehoľníci, spolupracovníci ho vnášajú do sveta svojich rodín, práce a všade, kde pôsobia. Práve tam, kde sa kvôli predsudkom spoločnosti nedostanú kňazi a sestry v habitoch, môžu konať laici. Don Bosco vysvetľuje: „Keď sa stanete saleziánmi spolupracovníkmi, môžete pokračovať vo svojom riadnom zamestnaní, vo svojich rodinách a žiť, akoby ste skutočne boli v saleziánskej kongregácii.“

Slovensko patrí ku krajinám s najbohatším zastúpením spolupracovníkov. Momentálne je ich približne 1 000. Vedú stretká, organizujú tábory, pripravujú duchovné cvičenia. Spolupracujú so všetkými zložkami saleziánskej rodiny na Slovensku. Venujú sa aj snúbencom, manželom a rodinám. Každý sa do apoštolátu zapája podľa svojich darov a možností. Niektorí viac v skrytosti (modlitbou či obetou utrpenia), iní napríklad verejne pôsobia v rozličných oblastiach – kultúrnych, spoločenských, ekonomických či politických. A to všetko saleziánskym spôsobom, ktorý je charakteristický radosťou, láskavosťou, rodinným duchom a láskou k mladým.

Zdroj TK KBS